Mindfulness op het werk


De meeste mensen brengen veel tijd door op hun werk. Het spreekt vanzelf dat werk je een goed gevoel zou moeten geven. Dat je plezier hebt in je werk. Helaas hebben veel mensen last van werkdruk, raken gedemotiveerd of teleurgesteld door hun werk.
Zowel als werkgever en als werknemer sta je voortdurend bloot aan veranderingen. Innovaties, reorganisaties, nieuwe technologieën, bijscholing: de trein dendert maar door. Wie hier automatisch in mee gaat, raakt gestrest en kan dingen gaan doen waar hij niet achter staat.
Mindfulness helpt bewuster om te gaan met de negatieve gevolgen van de veeleisende moderne werkplek.

De Workplace Mindfulness training is een programma dat speciaal ontwikkeld is door The Mindfulness Exchange, opgericht door the Oxford Mindfulness Centre, om mindfulness naar de werkplek te brengen. Mindfulness op de werkplek vraagt immers een andere benadering dan in een medische of therapeutische setting.

Mindfulness op het werk, Workplace MT, biedt een effectieve methode, die helpt om bewust om te gaan met veranderingen op het werk en de emoties en de weerstand die daarmee gepaard gaan.
Met behulp van technieken uit de MBCT ( Mindfulness based cognitive therapy ) leer je om, in alle hectiek van het werk, je waarden trouw te blijven en met bevlogenheid en passie te blijven werken.

Waaruit bestaat de training?

De training bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten op het werk van 1 uur,
waarvan 50% bestaat uit theorie en 50% uit ervaringsgerichte oefeningen.
Je leert formele oefeningen en informele oefeningen die je op de werkplek kan toepassen.
Er wordt verwacht dat je 20 minuten per dag thuis oefent voor de duur van de training.

Het resultaat: je wordt niet langer geleefd, maar bepaalt zelf de richting van je leven en je werk.

Dit levert de Mindfulnesstraining op het werk op:

De werknemer...

  • werkt met meer aandacht aan de huidige opdracht of taak
  • kan beter luisteren en zien wat nodig is in een gegeven situatie
  • ontwikkelt meer zelfvertrouwen en ervaart het werk als zinvoller
  • leert te leven in het hier en nu
  • kan beter met stress omgaan
  • kan beter functioneren onder druk
  • kan beter omgaan met hevige gevoelens en emoties
  • veerkracht en creativiteit nemen toe


Als meer van hetzelfde je niet helpt als werkgever om de resultaten te boeken die je wilt, waarom niet iets anders proberen? Waarom zou je je personeel geen Mindfulnesstraining aanbieden tijdens werktijd als dit meer betrokken werknemers oplevert?

Voor meer informatie hoe Mindfulness te introduceren in jouw bedrijf, kan je geheel vrijblijvend contact opnemen met mij op nummer 06-40724690 of mailen naar info@toosdriessen.nl. Of gebruik onderstaand aanmeldformulier.

In het kader van de "lekker in je vel" acties hebben wij, kraamzorg VDA,  onze medewerkers de Mindfulnesstraining van Toos  aangeboden. Onze moederorganisatie Zorgmed, had deze training al vaker aangeboden  en de ervaringen van de medewerkers waren heel positief.
We hebben samen met Toos de inhoud van de training  doorgenomen en zoveel mogelijk afgestemd op onze behoefte. De medewerkers hebben tijdens een algemene informatiebijeenkomst kennis kunnen maken met Toos en wat de training inhoudt. Hierna zijn een aantal groepen van start gegaan met de training.

Uit de evaluaties is gebleken, dat de medewerkers de oefeningen van de mindfulnesstrainingen  ook daadwerkelijk konden toepassen in de werksituatie. Dit ten gunste van de werk- privé balans.
Na de training hadden de medewerkers behoefte aan een vervolg in de vorm van  terugkombijeenkomsten. Deze zijn inmiddels gepland.

 

Helma van Oijen
Directeur Kraamzorg VDA en Kraamzorg De AchtZaligheden